EU-momsregler kan spænde ben for din virksomhed

21.08.2014

Når det gælder tjenesteydelser og varehandler med flere lande involveret, kan momsreglerne i EU være ret komplekse. Vi giver dig her eksempler på faldgruber, du skal være opmærksom på.

Handler din virksomhed med varer til enkelte virksomheder i andre EU-lande, har du sandsynligvis ikke de store problemer med momsregnskabet. Reglerne er forholdsvis simple, og det forløber ret smertefrit for de fleste. Men bevæger du dig ind på andre områder end varehandel mellem to parter, bliver tingene mere komplicerede, og det kan være ganske svært at finde rundt i momsreglerne.

Der, hvor der ofte opstår problemer, er ved salg af tjenesteydelser og ved trekanthandel,” siger momsdirektør Søren Engers Pedersen fra TimeTax og peger på, at handel med tjenesteydelser kan være meget diffus, da der er stor forskel på reglerne alt efter, hvilke tjenesteydelser der er tale om. Det kan være alt fra konsulentydelser, udlejning, transport osv.

Undgå større efterbetalinger

Både trekanthandel og handel med tjenesteydelser oplever mange virksomheder som voldsomt indviklet, og der bliver begået masser af fejl. Det kan føre til større efterbetalinger, tilbagebetalinger af moms, bøder, eller at virksomheden i sidste ende simpelthen snyder sig selv.

Søren Engers giver et eksempel på et område, hvor danske virksomheder ofte kommer i klemme:

I ni ud ti af tilfælde, hvor danske byggevirksomheder får en opgave i et andet land, så glemmer de, at de skal momsregistreres i det pågældende land. De glemmer det især i de tilfælde, hvor deres kunde er en dansk entreprenør. Der ser vi ofte voldsomme sager med krav og bøder, og det er oftest de mindre og mellemstore virksomheder, der kommer i klemme.”

Er du i tvivl kontakt TimeTax

Er du i tvivl om, hvordan din virksomhed er stillet i forhold til momsreglerne inden for EU, kan du søge råd hos eksperterne i TimeTax på telefon 70 23 22 22. Her kan du få reglerne gennemgået på forhånd, og du kan få hjælp, hvis din virksomhed allerede er kommet i problemer – rådgiverne tager kontakt til myndigheder og hjælper dig hele vejen rundt.